divendres, 26 d’octubre del 2018

Paraula


Amiguets i amiguetes:

La paraula. Un dels artificis més poderosos del nostre cervell. Dels sorolls instintius bàsics per a la supervivència, passant per les onomatopeies fins a arribar als primers sons articulats amb significat, el nostre cervell s’ha anat omplint de paraules. Ens és totalment impossible estar ni una mil·lèsima de segon sense paraules viatjant per les nostres neurones. Fins quan dormim hi són, encara que sense el control de la raó. Fins meditant hi són, encara que sense la necessitat de arribar a cap conclusió. Fins en els estats més transcendents hi són, encara que distorsionades. El nostre cervell pensa, i igual que l’oxigen és imprescindible per a la vida física, la paraula ho és per a la vida simbòlica. Ja no podem prescindir-ne, caldria aïllar nadons en un lloc sense accés a res per a veure com es desenvolupa un cervell sense els fonaments de les paraules (només de pensar-ho m’esgarrife).

Clar, que igual de paraula és l’allau d’insults vomitats des de les grades d’un recinte esportiu com la critica de la raó pura de Kant. La paraula la fem servir per a tot, per a transmetre allò que sentim, per a sotmetre al feble, per intercanviar-nos coses, per a provocar una guerra, per a demanar el que ens cal, per a compartir els esdeveniments que hi vivim, per a fer les paus, per a relacionar-nos amb el laberint administratiu, per calmar l’angoixa de la pèrdua d’un ser volgut, per a donar-la en nom de la nostra honestedat, per a gaudir de la pròpia paraula... La paraula filosòfica que juga amb el fet d’existir, la paraula poètica que transcendeix els seus significats, la paraula cantada que harmonitza el significat i la sonoritat, la paraula literària que les fixa en tota la dimensió de la nostra imaginació, la paraula contada que dansa en la frontera del que és i no és, la paraula teatral que reflecteix allò que fem i som...

Tinc la sort de gaudir-ne en tot el puc, però fonamentalment de la paraula contada i la teatral. I vull compartir-les amb vosaltres:

La contada la faré servir aquest dissabte 27 d’octubre a les 12 hores en el museu de la rajoleria de Paiporta, on faré Rev(b)el(·l)ades, el número 8 de la sèrie “Passeig” tot seguint el recorregut de l’exposició urbana “El Museu ix al carrer, jo vaig estar ací” del Museu de la Rajoleria on es poden veure fotografies al mateix lloc on van estar fetes. Rev(b)el(·l)ades és escoltar una fotografia. Rev(b)el(·l)ades és contar vells retrats amb les paraules d’ara. Rev(b)el(·l)ades és fixar un moment de l’existència per contar la vida. Rev(b)el(·l)ades és jugar amb el fet de retratar, de retratar-se. Rev(b)el(·l)ades és ser al mateix lloc que altres van ser. Rev(b)el(·l)ades és anar més enllà de l’emulsió d’argent. Rev(b)el(·l)ades és negar-se a l’oblit del que vam ser.

La teatral la podeu veure al Teatro Círculo (www.teatrocirculo.com) divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28 a les 20.30h on representem “Las Bragas” d’Alfonso Zurro  amb direcció d’Ana Campos del Alcázar i on tinc el delit de compartir paraules i suor amb Maricruz Rodríguez. “Las Bragas, una extraña historia de guerras de pareja no convencional, instintiva, sin lugares comunes y que rebosa simpatia. ...Si el texto de Zurro es de calidad, la producción de Senda lo hace más atractivo y jocoso” (article de José Vicente Peiró publicat el dissabte 20 d’octubre en Las Provincias)

I aquesta, la paraula escrita, si has arribat fins ací.

Salut i paraula

Ah! Se m’oblidava la paraula de déu. Allò que diem que va dir el déu que el pensament màgic dels nostres avantpassats va crear dient: “En el principi va ser el verb, i el verb era amb déu, i déu era el verb” (Joan 1:1-14) i després tot el batibull.



Amiguitos y amiguitas:
La palabra. Uno de los artificios más poderosos de nuestro cerebro. De los ruidos instintivos básicos para la supervivencia, pasando por las onomatopeyas hasta llegar a los primeros sonidos articulados con significado, nuestro cerebro se ha ido llenando de palabras. Nos es totalmente imposible estar ni una milésima de segundo sin palabras viajando por nuestras neuronas. Hasta cuando dormimos están, aunque sin el control de la razón. Hasta meditando están, aunque sin la necesidad de llegar a ninguna conclusión. Hasta en los estados más trascendentes están, aunque distorsionadas. Nuestro cerebro piensa, y al igual que el oxígeno es imprescindible para la vida física, la palabra lo es para la vida simbólica. Ya no podemos prescindir de ellas, habría que aislar bebés en un lugar sin acceso a nada para ver cómo se desarrolla un cerebro sin los cimientos de las palabras (sólo de pensarlo me estremezco).
Claro, que igual de palabra es la avalancha de insultos vomitados desde las gradas de un recinto deportivo como la crítica de la razón pura de Kant. La palabra la usamos para todo, para transmitir lo que sentimos, para someter al débil, para intercambiarnos cosas, para provocar una guerra, para pedir lo que necesitamos, para compartir los acontecimientos que vivimos, para hacer las paces, para relacionarnos con el laberinto administrativo, para calmar la angustia de la pérdida de un ser querido, para darla en nombre de nuestra honestidad, para disfrutar de la propia palabra… La palabra filosófica que juega con el hecho de existir, la palabra poética que trasciende sus significados, la palabra cantada que armoniza el significado y la sonoridad, la palabra literaria que las fija en toda la dimensión de nuestra imaginación, la palabra contada que danza en la frontera de lo que es y no es, la palabra teatral que refleja lo que hacemos y somos…
Tengo la suerte de disfrutarlas en todo lo que puedo, pero fundamentalmente la palabra contada y la teatral. Y quiero compartirlas con vosotros:
La contada la utilizaré este sábado 27 de octubre a las 12 horas en el museo de la rajoleria de Paiporta, donde haré Rev(b)el(·l)ades, el número 8 de la serie "Passeig" siguiendo el recorrido de la exposición urbana "el Museu ix al carrer, jo vaig estar ací" del Museu de la Rajoleria donde se pueden ver fotografías en el mismo lugar donde fueron hechas. Rev(b)el(·l)ades  es escuchar una fotografía. Rev(b)el(·l)ades es contar viejos retratos con las palabras de ahora. Rev(b)el(·l)ades es fijar un momento de la existencia para contar la vida. Rev(b)el(·l)ades es jugar con el hecho de retratar, de retratarse. Rev(b)el(·l)ades es ser en el mismo lugar que otros fueron. Rev(b)el(·l)ades es ir más allá de la emulsión de plata. Rev(b)el(·l)ades es negarse al olvido de lo que fuimos.
La teatral la podeis ver en el Teatro Círculo (www.teatrocirculo.com) viernes 26, sábado 27 y domingo 28 a las 20.30 donde representamos "Las Bragas" de Alfonso Zurro con dirección de Ana Campos del Alcázar y donde tengo el deleite de compartir palabras y sudor con Maricruz Rodríguez. "Las Bragas, una extraña historia de guerras de pareja no convencional, instintiva, sin lugares comunes y que rebosa simpatía. ... Si el texto de Zurro es de calidad, la producción de Senda lo hace más atractivo y jocoso "(artículo de José Vicente Peiró publicado el sábado 20 de octubre en Las Provincias)
Y esta, la palabra escrita, si has llegado hasta aquí.
Salud y palabra
¡Ah! Se me olvidaba la palabra de dios. Lo que decimos que dijo el dios que el pensamiento mágico de nuestros antecesores creó diciendo: "En el principio fue el verbo, y el verbo era con dios, y dios era el verbo" (Juan 1: 1-14) y luego todo el mogollón.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Insectes

Amiguets i amiguetes Avui he estat a la clínica dental i el llum per a il·luminar la meua cavitat bucal em semblava el cap d’un insect...